Skip to main content

Jesenska Apulija - pokrajina na peti italijanskega škornja


1. dan

Odhod izpred AMD Cerklje ob 00.30 uri, iz AP pri Supernova / Mercator centru v Kranju na Primskovem ob 01.00 uri. Pot bomo nadaljevali mimo Fernetičev in Benetk do Gradare. Na poti bodo postanki za osvežitev, zajtrk in priboljške iz popotne torbe. Gradara je slikovito mestece, ki je poznano po tragični ljubezenski zgodbi med Paolom in Francesco. O njima je v Božanski komediji pisal tudi Dante. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro in si ga ogledali. Po okrepčilu bomo nadaljevali pot do polotoka Gargano – imenovanega tudi ostroga Italije. Obiskali bomo novo cerkev sv. patra Pija. Pater Pij iz Pietrelcine, tudi spovednik in mistik, je bil že za časa življenja poznan po stigmah. Cerkev sv. Pija sodi med največje cerkve v Italiji, saj sprejme kar 6500 ljudi. V njeni kripti si lahko ogledamo tudi patrov grob. Do kripte vodi veličasten hodnik, ki je okrašen z mozaiki, ki nam prikazujejo življenje sv. Pija in sv. Frančiška. V kraju San Giovanni Rotondo se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.


2. dan

Po zajtrku se bomo odpeljali do mesteca Monte Sant'Angelo, kjer se bomo sprehodili do centra mesta. Med potjo si bomo ogledali ostanke srednjeveškega gradu, v centru mesta pa še podzemno cerkvico, kjer se je po legendi v 5. stoletju prikazal nadangel Mihael. V popoldanskih urah bomo nadaljevali pot do gradu Castel del Monte. Na poti nas bodo spremljali čudoviti razgledi na polotok Gargano in Manfredonijski zaliv. Castel del Monte ima zanimivo osemkotno obliko, zgraditi ga je dal Friderik II. v 13. stoletju. Grad imenujejo tudi krona Apulije. Seznanili se bomo z njegovo zgodovino in arhitekturnimi posebnostmi. Obiskali bomo tudi Bari, se sprehodili po ozkih mestnih ulicah, si privoščili prosti čas za kapučino in nakupe lokalnih delikates. Ogledali si bomo tudi lepo romansko baziliko sv. Miklavža, ki so jo zgradili, da bi v njej shranili svetnikove relikvije, ki so jih križarji prinesli iz Mire. Popoldne se bomo namestili v hotelu južno od Barija.


3. dan

Po zajtrku se bomo odpravili do Matere. Sprehodili se bomo do starega dela mesta, mimo bivališč in cerkvic, ki so jih v davnini izklesali v skalo. Skalna bivališča so danes redko naseljena, vendar lepo ohranjena, zato je tudi Unesco zaščitil to nenavadno naselbino. Za opoldansko okrepčilo bomo degustiralilokalnedobrote. V popoldanskih urah se bomo odpeljali do kraja Alberobello, naselje nenavadnih malih belih stavb v obliki stožca, ki imajosivo kamnito strehoin so zgrajene v tehniki suhozida. Te stavbe imenujemo truliji. Cela mestna četrt je zgrajena iz tovrstnihhišk, v katerih ljudje bivajo aliimajo v njih trgovinices spominki in kotički za osvežitev. Na voljo bo zadosti časa, da se sprehodimo med njimiin si kajnakupimo. V popoldanskih urah se bomo vrnili v naš hotel. Sledi večerja in prenočevanje.


4. dan

Po zajtrku se bomo odpravili do najjužnejših delov italijanske pete. Najprej bomo obiskali mesto Lecce. Mesto ima lepo mestno jedro, kjer se bomo sprehajali mimo lepih baročnih palač in cerkva, ki so jih zgradili iz lehnjaka, lomljenega v okoliških kamnolomih. Krajši prosti čas. Nato se bomo odpeljali do Otranta. Po mestu se imenuje morski preliv, ki povezuje Jadransko morje z Jonskim. Na najožjem delu, med rtom Otranto na italijanski strani ter polotokom Kepi i Gjuhëzës na albanski, je širok le okrog 70 km. Sledila bo še vožnja na skrajni rt Apulije imenoval Capo di Leuca. Sprehodili se bomo do svetilnika in si pogledali prostranstva Jonskega morja. Sledil bo povratek v hotel, večerja in prenočevanje.


5. dan

Po zajtrku se bomo odpeljali do kraja Polignano a Mare, kjer je bil rojen Domenico Modugno, ki je leta 1958 zmagal na sanremskem festivalu s pesmijo Volare. Sprehodili se bomo do njegovega spomenika in razgledne točke, od koder je čudovit razgled na staro mesto, ki so ga zgradili vrh strmih pečin. Dopoldne se bomo odpeljali še do Barlette, ki je bila v srednjem veku pomembno mesto. Ogledali si bomo zanimiv velik spomenik, imenovan tudi kolos, ki predstavlja neznanega cesarja iz antičnega obdobja. Popoldne se bomo odpeljali do okolice Pescare, kjer se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.


6. dan

Po zajtrku bomo krenili na pot domov. V Cesenaticu se bomo sprehodili do vodnega kanala, kjer so zasidrane jadrnice, ki predstavljajo del zbirke bližnjega pomorskega muzeja… Sprehodili se bomo ob kanalu, si privoščili sladoled ali kako drugo osvežitev in nato ob obalah Jadranskega morja nadaljevali pot proti domu. Domov bomo prispeli v poznih večernih urah.


 • Tip potovanja

  Potovanje z avtobusom
 • Datum izleta / potovanja

  september 2023
 • Trajanje

  6 dni
 • Lokacije odhodov

  • AMD Cerklje,
  • AP pri Supernova / Mercator centru v Kranju na Primskovem ob 01.00 uri.
 • V ceno je vključeno:
  • avtobusni prevoz z vsemi stroški,
  • 5 x polpenzion, hoteli 3* / 4*,
  • zajtrk in malice iz popotne torbe,
  • vstopnina v mestu Gradara,
  • vstopnina v Castel del Monte,
  • 1 x degustacija vin, sira in testenin v Apuliji,
  • vsi zunanji ogledi po programu,
  • turistično vodenje,
  • organizacija in izvedba potovanja.
 • Možna doplačila:
  • enoposteljna soba,
  • odpovedni riziko,
  • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini za osebe do dopolnjenega 74. leta (starejši plačajo dvojno premijo).