Pretekli programi in izleti

Češka

Program potovanja: štiridnevni
Datum potovanja: 25.april - 28.april 2018

Program potovanja

1. dan: Odhod avtobusa iz Cerkelj (izpred AMD) ob 04.00, iz Kranja (AP Mercator Primskovo) ob 04.30, iz AP Radovljica ob 05.00. Sledila bo vožnja skozi Karavanški predor v Avstrijo. Vozili se bomo mimo Beljaka, Salzburga in Linza proti Češki. Na poti bodo postanki za okrepčila iz naše popotne torbe. V opoldanskih urah bomo prispeli do kraja Češky Krumlov. Sprehodili se bomo skozi očarljivo mesto ter skozi grajska dvorišča (proti doplačilu je mogoče obiskati tudi grajske sobane)… Grad je zgrajen na mogočni skali nad starim mestnim jedrom, ki ga obliva reka Vltava… V popoldanskih urah bomo nadaljevali s potjo proti Pragi. Ob prihodu v mesto se bomo zaustavili na trdnjavi Višegrad. Zgrajena je bila v 10. stoletju, na hribu nad reko Vltavo. Po legendi je bilo območje trdnjave prvo naselje,  iz katerega je nastalo mesto Praga. Na višegrajskem pokopališču so pokopane mnoge znane in pomembne osebnosti češke zgodovine, med njimi Antonín Dvořák,  Bedřich Smetana, Karel Čapek, Alfons Mucha… Pozno popoldne se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.

2. dan: Po zajtrku se bomo odpravili na grajski kompleks Hradčani, si ogledali njegove trge  ter pogledali na vrtove. Za ureditev trgov, vrtov in predsedniškega apartmaja je bil izbran slovenski arhitekt Jože Plečnik. Kdor bo želel, si bo lahko ogledal tudi staro kraljevo palačo, katedralo svetega Vida in Zlato uličko. Popoldne se bomo sprehodili preko Karlovega mostu do Staromestnega trga, si tam ogledali astronomsko uro, spomenik Janu Husu, Tynsko cerkev in se sprehodili do Židovske četrti. Med ogledi bo prosto za okrepčilo in oddih. Zgodaj zvečer se bomo okrepčali z večerjo v eni izmed pivnic. Sprehodili še bomo še preko Vaclavovega trga in se po končanih ogledih vrnili v hotel. Prenočevanje.

3. dan: Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Plzen. Najprej si bomo ogledali znano pivovarno Pilsner Urquell. Seznanili se bomo z načini proizvodnje, zgodovino, lahko bomo okusili pivo ter si kupili kakšen spominek… Po končanem ogledu pivovarne se bomo sprehodili skozi mestno jedro, si spotoma ogledali stavbo sinagoge, mestnega gledališča, mestne hiše in katedralo svetega Jerneja. Po ogledu bo na voljo prosti čas za okrepčilo in oddih. Popoldne bomo nadaljevali s potjo do gradu Hluboka, ki je tudi zgrajen na visoki skali ob reki Vltavi. Možen bo ogled razkošno opremljenega gradu. Prvotni grad je bil zgrajen v 13. stoletju, kasneje je bil velikokrat predelan in povečan. Po svoji zunanjosti zelo spominja na angleški grad Windsor. Ob povratku v hotel se bomo zaustavili ob Žižkovem TV in razglednem stolpu. Kdor bo želel, se bo lahko z dvigalom povzpel do razgledne terase in si ogledal Prago iz višine. Sledila bo večerja na ladji, med plovbo po reki Vltavi. Prenočevanje.

4. dan: Po zajtrku se bomo odjavili iz hotela in se odpeljali proti mestu Tabor, ki je pobrateno s Škofjo Loko. Sprehodili se bomo do Žižkovega trga, v središču katerega je kip tega najpomembnejšega husitskega voditelja. Do trga vodijo zelo ozke ulice, ki se vijejo ob lepo obnovljenih meščanskih hišah. Med sprehodom si bomo ogledali še mestno hišo in cerkev Gospodovega spreobrnjenja na gori Tabor. Sprehodili se bomo še do gradu Kotnov in do grajskega obrambnega stolpa.  Na voljo bo prosti čas za oddih in osvežitev.  V opoldanskih urah bomo nadaljevali s potjo do Čeških Budejovic. V mestu deluje zelo poznana pivovarna Budvar. Seznanili se bomo z zgodovino, se sprehodili do osrednjega mestnega trga in si vzeli prosti čas za nakup spominkov… V popoldanskih urah se bomo odpravili na pot proti domu, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz z vsemi pristojbinami,
 • hotel 3*,
 • turistično vodenje,
 • zunanji ogledi po programu,
 • malice in priboljški iz popotne torbe,
 • 1 x polpenzion,
 • 2 x nočitev z zajtrkom,
 • 1 x vožnja z ladjo po reki Vltavi z vključeno večerjo,
 • 1 x večerja v pivnici z vključenim vrčkom piva,
 • ogled pivovarne Pilsner Urquell z degustacijo – 1 malo pivo, voda v času potovanja,
 • organizacija in izvedba potovanja.

Možna doplačila za vstopnine (cena velja za eno osebo):

 • grad Češky Krumlov 9,00 €, 
 • grajski kompleks Hradčani v Pragi 10,00 €,
 • grad Hluboka 11,00 €,
 • stolp Žižkov 7,00 € (v ceno vstopnine je vključena tudi ena pijača: sok, pivo ali vino).

Ostala doplačila:

 • 54,00 € enoposteljna soba,
 • 8,91 € na osebo, zdravstveno zav. z asistenco v tujini (skupinska premija – do dopolnjenega 74 leta starosti); 17,82 € na osebo, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (za osebe nad 75 let starosti); 14,25 € na osebo odpovedni riziko