Pretekli programi in izleti

Bela krajina - v deželo belih brez

Program izleta: enodnevni
Datum izleta: 04. april 2016

Program izleta

Odhod avtobusa iz Cerkelj ob 07.30. Sledila bo vožnja po dolenjski avtocesti proti Novemu mestu. Na poti bo postanek za malico. Po okrepčilu bomo nadaljevali z vožnjo preko Gorjancev do Radovice, kjer bomo obiskali osnovno šolo Brihtna glava. Med šolsko uro, kjer nam bo predavala stroga učiteljica, ki prisega na palico in klečanje v kotu, bomo osvojili osnovno znanje o deželici med Gorjanci in reko Kolpo. Učiteljica bo ocenila znanje in vedenje učencev. Ni izključeno klečanje na koruzi, v kolikor se učenci ne bodo vedli primerno.

Obiskali bomo tudi Sosesko zidanico v Drašičih. Obisk bo obsegal predstavitev zgodovine in način delovanja Soseske – edinstvene vinske banke, ki je vpisana v register žive kulturne dediščine na Slovenskem. Vaščani namreč enkrat na leto prispevajo 15 litrov kot članarino, pristopnina pa znaša 100 litrov… Poleg zelo zanimive predstavitve nam bodo postregli z belokranjsko pogačo, nam dali na pokušino svoje vino in narezali domače dobrote.

Zgodaj popoldne bomo obiskali kraj Rosalnice. Tu so v 12. stoletju nemški vitezi templjarji sezidali tri cerkvice – Tri fare. Vse tri cerkvice so zbrane za enim obzidjem, kjer je tudi pokopališče. Ogledali si bomo zanimivo notranjost in se sprehodili okrog cerkvic (prostovoljni prispevki).

Obiskali bomo še domačijo v Adlešičih, kjer nam bodo predstavili tradicionalno belokranjsko obrt. Ob prihodu nam bodo postregli z dobrodošlico, nato pa predstavili predelavo lanu, ki bo popestrena z demonstracijo predenja in tkanja. Pojasnili nam bodo tudi izdelavo belokranjske pisanice in pokazali zbirko vezenin.

Proti večeru bomo prispeli v Podzemelj, kjer nas bo pričakal gospod župnik Peter Miroslavič. Ob materinskem dnevu bo tudi sveta maša. Po maši pa se bomo z gospodom župnikom ob večerji družili v župnišču ali v bližnjem gostišču. Okrog 21. ure bomo krenili na pot proti domu, kamor bom prispeli okrog 23. ure.

V ceno je vključeno:

avtobusni prevoz z vsemi pristojbinami, jutranja malica - sendvič, vstopnina v OŠ Brihtna glava, obisk Soseske zidanice v Drašičih (voden ogled z degustacijo in narezkom), ogled in demonstracija belokranjskih obrti, večerja v župnišču, organizacija izleta, turistično vodenje in DDV.