Pretekli programi in izleti

Popotovanje do Baltika

Program potovanja: devetdnevni program
Datum izleta: 20. avgust - 29. avgust 2021

Program potovanja

Petek, 20. 08. 2021:
Odhod iz Cerkelj ob 22.00, vstopi ostalih potnikov po dogovoru.

Sobota, 21. 08. 2021: Čenstohova - Varšava
Vožnja preko Avstrije in Češke do Poljske. Na poti bodo postanki za okrepčilo in osvežitve. Sredi dopoldneva se bomo zaustavili v Čenstohovi, kjer si bomo ogledali svetišče in se okrepčali. V popoldanskih urah bomo prišli do poljske prestolnice in se med panoramsko vožnjo seznanili z njenimi znamenitostmi. Zvečer sledi namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

Nedelja, 22. 08. 2021: Varšava – Kaunas - Klaipeda
Po zajtrku se bomo odpeljali proti Litvi. Na poti bodo postanki za osvežitev in okrepčilo. V popoldanskih urah bomo prispeli do Kaunasa, ki je drugo največje litovsko mesto. Med panoramsko vožnjo in sprehodom se bomo seznanili z najbolj prepoznavnimi mestnimi znamenitostmi: mestnim gradom, mestno hišo, stolnico, Laisves avenijo, spomenikom velikemu knezu Vytautasu… Pozno popoldne se bomo namestili v mestu Klaipeda, povečerjali in prenočili.

Ponedeljek, 23. 08. 2021: Klaipeda - Kurska kosa - Nida - Gora križev - Riga
Po zajtrku se bomo sprehodili po centru Klaipede, od koder se bomo s trajektom prepeljali na Kursko Koso - to je skoraj stokilometrska peščena sipina, ki je široka okoli dva kilometra in ločuje Baltsko morje in Kurionsko laguno. Peljali se bomo do mesteca Nida in se po njem sprehodili do hiše, v kateri je večkrat bival tudi Thomas Mann. Tudi do peščenih sipin se bomo sprehodili. Na voljo bo prosti čas za nakup spominkov in oddih ob kavici… Popoldne se bomo odpeljali do Gore križev, kjer stoji več kot 100.000 križev. Gora križev je največji nacionalni spomenik v Litvi, spominja pa na odpor domačinov zoper sovjetsko oblast. Zvečer bomo prispeli do Rige, se namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.

Torek, 24. 08. 2021: Riga - Turaida - muzej na prostem Brivdabas
Po zajtrku se bomo spoznali z zgodovino mesta Riga, ki je bilo nekdaj pomembno mesto v okviru Hanse. Ogledali si bomo mestne znamenitosti, se povzpeli na zvonik cerkve sv. Petra in pogledali na mesto tudi s ptičje perspektive. Med sprehodom po starem mestnem jedru bomo videli še parlament, mestna ali švedska vrata, stare meščanske hiše ter lepe secesijske stavbe. Popoldne bomo obiskali narodni park Gauja, kjer so številni gradovi in naravne znamenitosti. Obiskali bomo grad Turaida, v katerem je svoj čas imel rezidenco nadškof iz Rige. Kasneje si bomo ogledali še muzej na prostem, kamor so prenesli lesene hiše iz raznih delov Latvije. Zvečer se bomo vrnili v hotel, povečerjali in prenočili.

Sreda, 25. 08. 2021: Riga - Pärnu - Talin
Po zajtrku se bomo odpeljali proti prestolnici Estonije. Na poti se bomo za kratek čas ustavili v zdraviliškem kraju Pärnu in si med sprehodom ogledali mestno hišo, cerkev sv. Katarine, obrambni stolp… Prosti čas za nakup spominkov in kavico. V popoldanskih urah bomo prispeli do estonske prestolnice - mesta Talin. Sledi ogled mesta, ki je tudi imelo pomembno vlogo v združenju trgovskih mest Hanse. Mesto je lepo in ima številne znamenitosti: protestantsko cerkev s 124 m visokim zvonikom, gotsko mestno hišo, cerkev sv. Miklavža… Na hribu Toompea je grad, kjer so danes uradi vlade in parlamenta. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

Četrtek, 26. 08. 2021: Talin - narodni park Lahemaa - Cesis
Po zajtrku se bomo poslovili od estonske prestolnice in se odpeljali do narodnega parka Lahemaa v okolici Finskega zaliva. Vozili se bomo po zanimivi pokrajini, ki jo krasijo številna barja in skrivnostni gozdovi. Obiskali bomo eno izmed bogatih podeželskih posestev, se seznanili z bivalno kulturno tamkajšnjih premožnih lastnikov in se sprehodili po parku… V popoldanskih urah bomo prispeli do srednjeveškega latvijskega mesteca Cesis. V tem mestu je nastala latvijska zastava, zaradi zgodovinskih in arhitekturnih zakladov pa so mesto vpisali tudi na Unescovo listino. V mestu ali okolici se bomo namestili v hotelu, povečerjali in prenočili.

Petek, 27. 08. 2021: Cesis - Rundale - Vilna
Po zajtrku se bomo odpeljali do zelo lepe baročne palače Rundale. Palačo je zasnoval arhitekt Rastrelli, ki je bil tudi glavni arhitekt zimske cesarske palače v Sankt Petersburgu. Dvorec Rundale je pravi biser baroka in rokokoja, okrog njega pa se razteza vrt s stilu francoskih vrtov iz 18. stoletja. Popoldne bomo prispeli do litovske prestolnice - Vilne. Vilni pravijo tudi baltski Jeruzalem. V današnji prestolnici je nekdaj živelo največ Judov v tem delu Evrope. Sprehodili se bomo po centru mesta, skozi judovsko četrt, mimo stolpa Gedimio, katedrale, cerkve sv. Petra in Pavla ter parlamenta…Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

Sobota, 28. 08. 2021: Vilna - Trakai - Niepokalanow - Proszenie
Po zajtrku se bomo odpeljali do otočka sredi jezera Galvė. Po mostičku se bomo sprehodili do slikovitega sredenjeveškega gradu Trakai in si ga ogledali. V poznih dopoldanskih urah pa bomo krenili nazaj proti Poljski. Ustavili se bomo v mestu, posvečenem brezmadežni Mariji - Niepokalanow. Samostan Niepokalanow je leta 1918 ustanovil sv. Maksimiljan Kolbe, leta 1927 pa je okrog samostana nastalo še mesto z istim imenom. Seznanili se bomo z zgodovino samostana, mesta ter z življenjem in delom tega poljskega duhovnika. Sledi pot do hotela, večerja in prenočevanje.

Nedelja, 29. 08. 2021: Proszenie - Vodice
Po zajtrku se bomo odpravili proti domu. Na poti se bomo zaustavili za kosilo in krajše počitke.

V ceno je vključeno:

 • avtobusni prevoz z vsemi stroški,
 • vsakodnevne malice in priboljški,
 • pijača v času prevoza,
 • 8 x polpenzion,
 • 1 x kosilo (na poti domov),
 • zunanji ogledi po programu,
 • vstopnine po programu (grad Turaida, muzej na prostem Brivdabas,
 • narodni park Lahemaa, palača Rundale),
 • trajekt Klaipeda - Kurska Kosa - Klaipeda,
 • turistično in lokalno vodenje,
 • organizacija in izvedba potovanja.

Možna doplačila:

 • enoposteljna soba 192,00 €,
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini (13,50 € za osebe do 75. leta starosti, 27,00 € za osebe nad 75. let starosti),
 • odpovedni riziko 42,00 € na osebo.

Popusti za zgodnja plačila veljajo ob rezervaciji in plačilu aranžmaja do konec maja 2021.
Popuste je mogoče uveljavljati na osnovno ceno aranžmaja.

Mogoči popusti so:

 • 10% popusta (84,00 €) za vplačilo celotnega zneska aranžmaja,
 • 5% popusta (42,00 €) za vplačilo 30% akontacije ob rezervaciji.

Prijave sprejemam do zasedbe prostih mest.

Obvezno bo upoštevanje varovalnih ukrepov za preprečevanje okužb z virusnimi boleznimi, skladno s priporočili nacionalnih inštitutov za varovanje zdravja (razkuževanje rok ipd.). Priporočam vplačilo odpovednega rizika in zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini.

Splošni pogoji poslovanja in navodila so sestavni del programa.